Безплатен билет за здраве 2 -ра част

Безплатен билет за здраве 2 -ра част


Продължавам темата за ползите от плетенето. Ще ви разкажа как в страната на неограничените възможности се случват нещата. Там има създаден Съвет на занаятите свързани с плетене /Craft Yarn Counsil/ представляващ водещите фирми за прежди, аксесоари, книгоиздатели, списания и консултанти свързани с индустрията за прежди. Съветът е създаден преди повече от 30 години и подпомага рекламни и образувателни програми, програми за сертифицирани инструктори по плетиво, курсове по плетене на една и две куки. Една от най-популярните фирми за прежди организира втория петък на Октомври виртуално място за срещи на плетивата на нацията. От началото на 1990 г. Организацията анкетира стотици хиляди плетачи, които се занимават рутинно с плетене и съобщават за освобождаване от стреса и творческа реализация. Удовлетворението при сътворяването на нещо надхвърля многократно ползите за здравето. Наред с физическото и психическо здраве, човек се нуждае и от личностна реализация и това е един много добър начин за поддържане на нашето благополучие.

Например Карън Хейс, лайф коуч от Торонто провежда програми за терапия чрез плетене за отказване от вредния навик на пушачите и подпомагане на хора, които да се справят по-лесно с диагноза рак или такива, чийто членове от семейството им са тежко болни.

В много училища и затвори има създадени занаятчийски програми за плетене, и резултатите от тях ни убеждават в успокояващия ефект и подобряването на социалните умения.

Също така математическите умения на децата се подобряват работейки върху сложни проекти за плетене. Статистиката показва и положителни резултати при наднормено тегло, тъй като ръцете са заети с куки и плетка, и не се стига до безмислено хранене от скука.

В Университет в Колумбия през 2009 г. са изследвани 38 жени с хранително разстройство анорексия, които са били обучавани да плетат и са достигнали до значителни подобрения.

Може би едно от най-впечатляващите изследвания показва, че плетенето на една или две куки може да предотврати влошаването на мозъчната функция с напредване на възрастта. Проведено проучване през 2011 г. от изследователи един от тях д-р Йонас Е.Геда, психиатър в клиниката Майо в Рочестър, Минесота със случайна извадка от 1321 души на възраст от 70 до 89 години, които се занимават с някакъв занаят. Данните от изследването публикувани в списанието за Невро-психиатрия и клинични невро-науки разкриват, че хората занимаващи се с плетене имат намален шанс за развитие на когнитивни загуби свързани с намалена памет и възприятия.

 

Очаквайте продължение на поредицата за ползите от плетенето върху здравето на човека.

 

Ако намирате статията за полезна или познавате някой, който обича да плете, споделете статията с него. Ще се радвам да ни пишете за предложения и идеи за рубриката на info@petyof.com

 

 

logo petyof.com
https://www.petyof.com/Безплатен-билет-за-здраве-2-ра-част

×